Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης
Το μάθημα φιλοδοξεί να εισάγει τους φοιτητές -τριες σε μια lato sensu πολιτική κοινωνιολογία της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Ξεκινώντας από το 1974 και φτάνοντας στις μέρες μας, το μάθημα οργανώνει και εξετάζει ένα ευρύ πεδίο πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών εμπειριών και παρακολουθεί τα πολλαπλά επίπεδα εκδίπλωσης της δημοκρατικής δυναμικής.
Αυτή η δημοκρατική δυναμική, πρωτόγνωρη στην ελληνική ιστορία, λειτουργεί ως κατανοητικός άξονας και των τριών πεδίων που θα εξεταστούν. Τα τελευταία (πολιτική, κοινωνία, πολιτισμικές πρακτικές και ταυτότητες) μετατρέπονται σε διπλά αντικείμενα μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος. Είναι ταυτόχρονα ξεχωριστά πεδία μέσα στα οποία κανείς ερευνά την δημοκρατική δυναμική αλλά είναι και το υλικό ιδιαίτερων υβριδοποιήσεων. Συνεπώς η μελέτη της ιστορίας και της σύστασης ενός εκ των τριών πεδίων γίνεται πάντα μέσα από τον φωτισμό του από στοιχεία που προέρχονται από τα άλλα δύο πεδία. Πχ οι μετασχηματισμοί του πελατειακού κράτους επί ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80 εξετάζονται μέσα από την έννοια της ασφάλειας που καθιερώνεται στα μεσοστρώματα ενώ αντίστροφα ο γαστρονομικός πλουραλισμός του σήμερα – όπως εμπεριέχει την εναλλακτική διατροφή και τον βιγκανισμό- φωτίζεται από την πολιτική σημασία των ριζοσπαστικών-εναλλακτικών ταυτοτήτων.
Το μάθημα, αξιοποιώντας την κλασσική και σύγχρονη βιβλιογραφία για τη μαζική δημοκρατία και τη μεταπολιτευτική Ελλάδα, τους προβληματισμούς της πολιτισμικής κοινωνιολογίας και της κοινωνιολογίας των συναισθημάτων αλλά και όψεις της νεοθεσμικής προσέγγισης, αναζητά την πορεία των λαϊκών τάξεων, των μεσαίων στρωμάτων και των κοινωνικών και πολιτισμικών ελίτ, σε μια μακρά πορεία εξόδου από το ιδίωμα της θυσίας και την ελληνική πορεία προς την εξατομίκευση και τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό ενώ ασχολείται και με την κρίση του κοινωνικού συμβολαίου και την επικράτηση των ταυτοτικών πολιτικών από τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα και μετά.
Ειδικότερα το μάθημα θα διαρθρωθεί σε εβδομαδιαία βάση ως εξής:
Μάθημα εναρκτήριο
Μαθήματα ιστορικής πλαισίωσης
Κοινωνιολογικά παραδείγματα
Εξεταστική δοκιμασία
Το μάθημα για την αποτελεσματική παρακολούθησή του απαιτεί την ικανοποιητική γνώση σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και μια εξοικείωση με τη σύγχρονη κοινωνιολογία καθώς και τις πολιτισμικές σπουδές. Θα διατεθεί στους φοιτητές μια στοιχειώδης και υποχρεωτική βιβλιογραφία στην αρχή του εξαμήνου που θα πρέπει να συμπληρωθεί μέσα από δικές τους αναζητήσεις.