Αρχική σελίδα » Μαθήματα » Νεοφιλελευθερισμός και Ακροδεξιά

Νεοφιλελευθερισμός και Ακροδεξιά


Δοξιάδης Κύρκος, Καθηγητής


Το μάθημα θα επικεντρωθεί κυρίως στα ακόλουθα ζητήματα:

  1. Πόσο δημοκρατικός είναι ο καπιταλισμός; Η διττή στρατηγική διάσταση των αστικών επαναστάσεων. Η αυτονόμηση του καπιταλισμού ως κυρίως οικονομικού συστήματος εξουσίας από το πολιτικό σύστημα εξουσίας. Τα βασικά χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος εξουσίας που προέκυψε μετά την ανατροπή της απολυταρχίας.
  2. Το πρόβλημα των σχέσεων αιτίου-αιτιατού μεταξύ καπιταλισμού και φασισμού. Το ζήτημα του «καθορισμού σε τελευταία ανάλυση από την οικονομία». Marx – Πρόλογος στο Για την κριτική της πολιτικής οικονομίας. Althusser – «Αντίφαση και επικαθορισμός» και «Για την υλιστική διαλεκτική». Laclau – κείμενα για τον λαϊκισμό και για τον φασισμό στο Πολιτική και ιδεολογία στη μαρξιστική θεωρία. Ο Πουλαντζάς για τον φασισμό. Η αλτουσσεριανή λογική της συνάρθρωσης και η φουκωική λογική της στρατηγικής.
  3. Πόσο νεοτερικός είναι ο φασισμός; Οι μεσαιωνικές καταβολές του ρατσισμού. Οι ιδεολογικές συνιστώσες του ναζισμού και τα διαφορετικά είδη εθνικισμού.
  4. Ο νεοφιλελευθερισμός ως η πρωταρχική θεωρία των δύο άκρων. Η ανάλυση του ορντοφιλελευθερισμού από τον Foucault: ο ναζισμός ως «πεδίο αντιπαλότητας» - τρία «μαθήματα» των ορντοφιλελεύθερων από τον ναζισμό. Hayek, Ο δρόμος προς τη δουλεία: η πρώτη ολοκληρωμένη διατύπωση της θεωρίας των δύο άκρων. Οι σύγχρονες εκδοχές της θεωρίας των δύο άκρων. Το πρόβλημα με την έννοια του «λαϊκισμού».
  1. Η βασική αντίφαση του νεοφιλελευθερισμού: αξιοκρατία και κληρονομιά. Hayek, Το σύνταγμα της ελευθερίας. Η «λύση» του Becker.
  2. Ο νεοφιλελευθερισμός και ο ρόλος του κράτους. Η ανάλυση του Foucault για τον ορντοφιλελευθερισμό ως αντιστροφή του κλασικού οικονομικού φιλελευθερισμού.
  3. Η συγκρότηση του νεοφιλελεύθερου υποκειμένου. Κλασική πολιτική οικονομία: ανταλλαγή εμπορευμάτων, νεοκλασικά οικονομικά: ανταγωνιστικά εμπορεύματα, νεοφιλελευθερισμός: ανταγωνιστικά υποκείμενα.
  4. Ο καπιταλισμός της «αρπαχτής» και του «lifestyle» στην Ελλάδα ως το πλαίσιο υποδοχής των νεοφιλελεύθερων πρακτικών.  
  5. Η επικράτηση, η λανθάνουσα κατάσταση και η εκ νέου ανάδυση της ακροδεξιάς ιδεολογίας και πρακτικής του κυρίαρχου ελληνικού κοινωνικο-πολιτικού καθεστώτος από τα Δεκεμβριανά μέχρι τις μέρες μας.
  6. Ο ταξικός ρατσισμός του καπιταλισμού γενικά και της ελληνικής αστικής τάξης ειδικότερα.